25. února 2010

Hrníčkový celozrnný chléb

4 sklínky(200 ml) celozrnné mouky( žitné nebo pšeničné),4 sklínky  hladké mouky, 2 stejné sklínky teplé vody,1/2 sklínky mléka,2-3 hrsti loupaných slunečnicových semen, 1 hrst ovesných vloček,
1 rovná olévková lžíce soli, 2-3 polévkové lžíce kmínu,1 pol. lžíce lněného semínka,80 g droždí na kvásek,1/2 čajové lžičky cukru do kvásku a 2 velké brambory uvařené ve slupce. Tuk na vymazání kastrólů nebo menších pekáčků a hrubá mouka ne vysypání
Z mléka, vody, droždí a cukru připravíme obvyklým způsobem kvásek ( jako na jakékoliv kynuté pečivo), který necháme asi 10 minut vzejít. Vařené brambory oloupeme a jemně nastrouháme do mísy a všechny suroviny velmi pečlive vařečkou propracujeme. Vznikne mírně lepivé těsto, které necháme asi 40 minut přikryté vykynout. Během kynutí ho můžeme aspoň 2x propracovat, aby chléb byl kyprý. Vykynuté těsto vyklopíme na hladkou moukou pomoučený vál, rozdělíme na 2 díly a  vytvoříme 2 bochníky. Tyto bochníky dáme do tukem vymazaných a hrubou moukou vysypaných nádob. Vyzkoušíme předem, které 2 nádoby se nám vejdou najednou do trouby. Tento chleba se mi neosvědčilo péci jen na plechu,protože se roztekl a byl  "nízký". V nádobách musí chléb v klidu asi 30 minut kynout. Mezitím si troubu rozpálíme na 200°C ( kousek bíleho papíru po vložení do trouby téměř zčerná).. Bochníky pomázneme teplou vodou mašlovačkou a 10 minut při uvedené teplotě pečeme. Troubu po tu dobu neotevíráme!! Pak bochníky znovu potřeme vodou, troubu ztlumíme na 170-180°C a dopékáme ( asi 40- 45 minut. Pokud máme horkovzdušnou troubu, můžeme ji na posledních 5 minut pečení zapnout, aby se vytvořila lepší kůrka.Propečenost zkoušíme raději pletací jehlicí,protože špejle se lámou. Tento chleba vydrží v ledničce až týden a jeho chuť se nezmění, jen je pak při krájení drobivější. Pokud budete postupovat přesně podle návodu, chleba krásně vyběhne.

Žádné komentáře:

Okomentovat