25. února 2010

Domáce žemličky

3 hrnky polohrubé mouky,1 žloutek, 1 hrnek mléka ,25 g čerstvých kvasnic, 1 čajova lžička pískového cukru,špetka soli, 2 pol.lžíce masla,hladká mouka na posypání válu, tuk na vymazání plechu,1 vejce na potřeni, sůl a kmín na posypání rohlíků
Z kvasnic, poloviny vlažného mléka, cukru a 1 lžíce mouky pripravime kvásek. K osolené mouce přidáme žloutek, vykynutý kvásek, zbylé mléko a vlahé rozpuštěné máslo.Vypracujeme tužší těsto a zpracováváme je tak dlouho, až se na povrchu tvoří puchýře. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném válu obdelník silný asi 5 mm.Rozdělíme jej na trojúhelníky a ty srolujeme vždy od širší strany ke špičce. Rohliky můžeme ohnout do tvaru podkovy. Klademe je na tukem vymazany plech a necháme je ještě chvilku vykynout..Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubší solí a kmínem ( nebo mákem ).Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat