25. února 2010

Polské pirohy

Těsto : 0.5 kg pšeničné mouky, 1 vejce,plátek másla,230 ml teplé vody, sůl,
Náplň : 1 kg brambor, 0.5 kg tvarohu, 2 cibule,sůl, pepř
Náplň: Brambory uvaříme ve slané vodě, důkladně rozmačkáme a promícháme s tvarohem dokud jsou teplé. Vznikne tak hladká hmota, kterou je možné lehce formovat. Cibuli pokrájíme na malé kostičky, osmažíme dozlatova a smícháme s brambory a tvarohem. Důkladně okořeníme solí a pepřem, náplň by neměla být mdlá.
Těsto : Do mísy vsypeme mouku, sůl, přidáme vejce, máslo a vše promcháme. Potom jednou rukou vléváme pomalu teplou vodu a druhou mícháme těsto. Vymícháme těsto do hladka a rozválíme. Skleničkou o průměru asi 10 cm  vykrájíme kolečka, dopostřed dáme náplň (poměrně hodně), kolečka s náplní složíme ve formě půlkruhu a na krájích prsty důkladně spojíme. Poté vložíme pirohy do vroucí osolené vody.Vaříme přiblžně 5 min, dokud nevyplynou na hladinu.Podáváme polité máslem s cibulkou, případně s kysanou smetanou. Druhý den jsou pirohy dobré, když se ohřejí na pánvi s trochou oleje. 

1 komentář:

  1. Recept není dotažen do konce...pirohy je dobré,když se trochu /po vyndání z vroucí vody-až vyplavou/nechají trochu oschnout a na pánvičce /trochu oleje/lehce osmahnou a podávají.Potom se trochu "polijí"rozpuštěným máslem,nebo a to je ještě lepší tak drobně vysmahnutou,nakrájenou na drobné kostičky slaninou.Takže doporučení z receptu na osmažení až druhý den platí již pro bezprostřední servírování..mňam,jsou bezvadné.
    PS.ten tvaroh by měl být pokud možno "drobivý"

    OdpovědětVymazat