25. února 2010

Dobré slané rohlíčky

50 dkg hrubé mouky,50 dkg hladké mouky,5 deka droždí ( ne sušené),1 vejce,0,5 L vlažného bílého vína,1 celá Hera do těsta+ půlka Hery na potírání,sůl,kmín a troška cukru do kvásku
Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek ( doba vzejítí kvásku se liší podle teploty prostředí a kvality droždí, ale je to asi 15 minut až půl hodiny ). Mezi tím přes sítko smícháme obě mouky na vál, přidáme změklou Heru, vejce a pokropíme polovinou vlažného vína. Ručně pomalu a dobře vypracujeme těsto. Zbytek vína přidáváme dle potřeby tak, aby těsto bylo vláčné a aby se nalepilo. Někdy není nutné víno použít všechno.Těsto dáme do širší a nižší vlažné nádoby. Zaprášíme hladkou moukou, přikrejeme utěrkou a dáme vykynout na teplé místo - 45 až 60 minut.Po vykynutí těsto rozdělíme na asi tři až čtyři bochánky, vyválíme na placky, potřeme horkou Herou a nakrájíme na trojúhelníčky a to buď menší nebo větší - je to o tom zda chcete rohlíčky nebo rohlíky, ale když budeme z trojúhelníčků rolovat rohlíčky a tyto budou budou mít víc vrstev tak budou lepší-křupavější. Srolované rohlíčky potíráme vejcem, sypeme solí a kmínem, necháme na plechu ještě mírně dokynout a pečeme do zlatova. 

Žádné komentáře:

Okomentovat