9. dubna 2010

Pravá Valašská Kyselica

4-5 brambor (nebo 2 velké), 2 hrsti hub (houbové koření), 1 balíček kysaného zelí ,1 kelímek sladké smetany (12%), 4 bobkové listy, 1 nožka ďábelských klobás nebo kousek uzeného ,trocha hladké mouky na zahuštění, kmín (celý a drcený), majoránku, sůl, pepř, česnekové koření
Dáme vařit osolenou vodu s kmínem (dejte tam trochu celého dost drceného kmínu musí to být voňavá polévka). Než začne voda vařit, tak očistíme houby a nakrájíme je a vložíme do vařící vody (nebo použijeme asi 1/2 Houbového koření místo hub, je to levnější a navíc méně pracné).Také oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky případně na hranolky a přidáme do polévky. Přidáme bobkový list 2-4 (nezapomeňte je spočítat pak se vytahují). Osolíme dle chuti (necháme mírně nedosolené v případě, že budeme přidávat maso - je totiž slané a pak by polévku přesolilo).Zelí mírně opláchneme v sítku studenou vodou a necháme odkapat. Zelí jemně nakrájíme a vložíme do hrnce. Povaříme asi 20 minut do změknutí všeho co je v hrnci takže hub, zelí a brambor. Přidáme zahušťovací směs (já to dělám tak, že vezmu malé sítko na čaj tam dám hladkou mouku a do mírně vařící polívku prostě pocukruju moukou, je dobřé to trochu míchat). Přidejte maso na kostky (klobásu nebo uzené) trochu povařte. Ztlumte plamen a přidejte smetanu, jedině tak se vám smetana nesrazí a úplně na závěr vytáhněte bobkové listy.

2 komentáře:

  1. Zrovna prohlížím recepty na internetu a sleduju, jak kdo umí kyselicu vyčarovat. Tímto receptem se rozhodně neřiďte. Už v rozpisu surovin když vidím sladkou smetanu (místo zakysané) taky houbové a česnekové koření a ostrou klobásu!!!, no hned bych ten recept smazal. To nemluvím v o tom, že v samotném předpisu se uvádí propláchnutí zelí, naprostej nesmysl. Cukrování moukou místo zátřepky už přecházím bez povšimnutí...

    OdpovědětVymazat