16. dubna 2010

Dušený bažant

1 tetřívek, 6 dkg slaniny, 6 dkg másla, 3 dkg malinové zavařeniny, 2 dkg hladké mouky, 1 dkg cukru, 2 lžíce červeného vína,
Mořidlo : 1/8 l vody, 1/5 l červeného vína, 1/3 l octa, 5 dkg cibule, sůl, citronová kůra, mrkev, celer, petržel, 2 kuličky jalovce, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list , proutek tymiánu
Tetřívek je mnohem chutnější, než tetřev, je-li mladý. Tetřívka naložíme do mořidla, ale jen na čtyři dny.Pak tetřívka vyndáme a protáhneme jej na nudličky nakrájenou slaninou. Na pekáči si usmažíme zbytek slaniny a na másle procezenou zeleninu z naloženého tetřívka, kterého pak přidáme a dusíme v troubě do měkka. Měkkého tetřívka pak nakrájíme, štávu zaprášíme moukou a přidáme do žluta opražený cukr, malinovou zavařeninu, načež omáčku povaříme, procedíme a přidáme červené víno. Při pečení tetřívka poléváme již použitým mořidlem. Místo tetřívka, kterého asi neseženete můžete použít také bažanta.

1 komentář:

  1. Určitě vyzkouším, vyhráli jsme na plese bažanta, tak hledám, co s ním :))

    OdpovědětVymazat