16. dubna 2010

Belgické Waterzooi

2 kg severských ryb, mušlí a jiných plodů moře, 125 g šalotek, 500 ml rybího vývaru, 500 ml bílého suchého vína, 400 g pórku, několik mladých výhonků s lístky z celeru, 400 g mrkve, 150 g másla, 500 ml sladké smetany, 2 lžíce posekné petrželky, sůl ,pepř
Vykuchat ryby, nakrájet je na fílé (nebo si koupit filé, místo celých ryb) a očistit plody moře. Oloupat šalotky a na jemno je nakrájet. Vložit je společně s rybou a plody moře do směsi vývaru a bílého vína.Omýt a oloupat ostatní zeleninu a nakrájet ji na sirky (jemné proužky) a osmažit je na 3 lžicích másla. Přelít přes síto a uschovat zeleninu i tekutinu.Vyjmout rybu a plody moře z vývaru a zredukovat vývar. Do vývaru přidat uschovaný vývar ze zeleniny, nalít tam smetanu a přivéct vše do varu. Přidat zbytek másla. Vyjmout plody moře z jejich úlitek a vložit je do ohnivzdorné polévkové mísy společně s uschovanou zeleninou. Nahoru všeho nalít omáčku. Přivést na moment k varu a podávat posypané petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat