26. dubna 2013

Slepičí polévka s drobenkou

250 g slepičího nebo kuřecího masa,150 g polévkové zeleniny, vejce,žloutek,150 g polohrubé mouky,50 g másla,lžička rajčatového protlaku,sůl,mletý bílý pepř,2 lžíce kysané smetany, petrželová nať,citrónová šťáva,1,5 l vody

Maso a zeleninu zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme a vaříme do měkká. Vývar scedíme, maso nasekáme na drobno. Mouku spojíme s 1 vejcem, rajčatovým protlakem a trochou vody, osolíme a vzniklé těsto důkladně promneme mezi dlaněmi, aby vznikla drobenka. Drobenku prošijeme, abychom odstranili přebytečnou mouku, a rozprostřeme na ubrus, aby trochu proschla. Scezený vývar uvedeme do varu (můžeme do něho vrátit drobně pokrájenou zeleninu) a drobenku zavaříme. Vaříme asi 15 minut, pak stáhneme z ohně. Rozmícháme žloutek se smetanou, vmícháme do polévky, přidáme nasekanou petrželku a okyselíme citrónovou šťávou. (Drobenku můžeme připravit také tak, že z uvedených součástí vypracujeme tuhé nudlové těsto, které nastrouháme na jemnějším struhadle. 

Žádné komentáře:

Okomentovat