26. dubna 2013

Polévka z vepřových žebírek se žampiony

cibule, mletý pepř, sůl, 100 g mrkve, bobkový list, 200 g žampionů, 60 g kořenové petržele, 60 g celeru, 300 g vepřových žebírek, 2 stroužky česneku, 100 g pórku, zrnko nového koření, 5 zrnek pepře, lžička Vegety, 50 g másla na jíšku, 50 g hladké mouky na jíšku, zelená petrželka

Vepřová žebírka (kosti s trochou masa) dáme do studené vody na polévku, přidáme sůl, bobkový list, nové koření a celý pepř a vaříme až maso na kostech téměř změkne a půjde dobře obrat. Mezitím si očistíme zeleninu a žampiony. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, žampiony nakrájíme na plátky, pórek na kolečka. Stroužky česneku necháme vcelku. Jakmile je maso na kostech měkké, vyjmeme všechny kosti z polévky a polévku můžeme procedit, pokud v ní nechcete mít celé koření a případně i zbytky kostí. Vývar uvedeme znovu do varu, přidáme nakrájenou zeleninu, česnek a žampiony a vaříme asi 15 minut (podle stáří zeleniny). Zatím si obereme maso z kostí, nakrájíme na menší kousky a přidáme do polévky. Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme do něj hladkou mouku a uděláme si středně tmavou jíšku. Tu rozmícháme ve vlahé vodě, přilijeme do polévky a necháme chvíli provařit. Nakonec už jen polévku z vepřových žebírek dokořeníme (mletým pepřem, Vegetou a nakrájenou zelenou petrželkou).

Žádné komentáře:

Okomentovat