25. dubna 2013

Vegetariánský boršč

500 g červené řepy, 50 g slaniny, sůl, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, mrkev, petržel, 400 g brambor, 300 g bílého hlávkového zelí, olej, 1500 ml zeleninového vývaru (bujón), bobkový list, černý celý pepř, kopr, 3 stroužky česneku, 200 g zakysané smetany

Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na nudličky a slaninu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozškvaříme slaninu, přidáme řepu, osolíme, ochutíme lžící octa a cukru a dusíme asi 30 minut. Podle potřeby přilijeme vodu. Mrkev oloupeme a omyjeme a petržel a rozkrájíme je na nudličky. Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme je na kostky. Hlávkové zelí omyjeme a nastrouháme na nudličky. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, mrkev a petržel. Zalijeme zeleninovým vývarem, vložíme brambory, zelí, bobkový list a celý pepř a vaříme 10 - 15 minut. Pak přidáme společně dušenou červenou řepu a ještě dalších 10 - 15 minut vaříme. Kopr opereme, osušíme a najemno nasekáme. Vegetariánský boršč osolíme, opepříme, okyselíme octem a přisladíme. Česnek oloupeme, prolisujeme a spolu s koprem ho vmícháme do polévky, kterou před podáváním na talíři dochutíme lžící zakysané smetany.

Žádné komentáře:

Okomentovat