26. dubna 2013

Polévka s růžičkovou kapustou

mrkev, sůl, 200 g růžičkové kapusty, kousek celeru, vegeta, kostka masoxu, petržel, mletý černý pepř, 100 g másla, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, muškátový květ, 2 rohlíky, pažitka

Na polévku si dáme vařit vodu, osolíme ji a přidáme kostku masoxu. Zatím si očistíme a oloupeme kořenovou zeleninu a růžičkovou kapustu. Můžeme použít buď čerstvou nebo zmraženou (tu nerozmrazujeme). Jsou-li kapustičky nestejné velikosti, ty větší překrojíme na polovinu. Do vařící vody vhodíme všechnu připravenou kořenovou zeleninu i kapustičky, přidáme mletý pepř a na špičku nože muškátového květu. Zatím si připravíme z poloviny uvedeného množství másla a hladké mouky světle hnědou máslovou jíšku, tu rozmícháme ve vodě, zavaříme do polévky a necháme asi 10 minut provařit. Ke konci varu můžeme ochutit ještě vegetou. Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky a opečeme na zbylém másle. Na polévkové talíře si připravíme nasekanou pažitku a usmaženou žemli a zalijeme horkou polévkou s růžičkovou kapustou.

Žádné komentáře:

Okomentovat