26. dubna 2013

Kroupová polévka s kapustičkami

200 g růžičkové kapusty, sůl, bobkový list, 300 g kostí od uzeného masa, cibule, 2 zrnka nového koření,  stroužek česnek, 100 g krup, 4 zrnka pepře, lžička Vegety, zmrazená zeleninová směs se žampiony

Kroupy propláchneme a namočíme alespoň na dvě hodiny do 3 l studené vody (lépe přes noc). Asi 2 hodiny předtím, než chceme mít polévku hotovou, začneme kroupy vařit. Do vařící vody přidáme kosti od uzeného masa (jsou lepší s kousky masa), celý pepř, nové koření a bobkový list. Vaříme společně asi hodinu mírným varem. Kosti z polévky vytáhneme, obereme je a pokrájené kousky masa vrátíme zpě do polévky. Potom polévku osolíme a přisypeme zmraženou zeleninovou směs se žampiony (nemusí to být ani celý sáček zeleniny, záleží na tom, jak chceme mít polévku hustou). Zeleninu samozřejmě před použitím nerozmrazujeme. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Nakonec si očistíme růžičkovou kapustu, opláchneme ji, jednotlivé růžičky rozdělíme na čtvrtky a přidáme do vařící polévky. Nyní už dovařujeme kroupovou polévku odkrytou, aby kapustičky nezhořkly. Jakmile jsou kapustičky měkké, dochutíme polévku vegetou.

Žádné komentáře:

Okomentovat