30. ledna 2010

Králík na sušených švestkách

králík (1,8 kg)., 2 PL olivového oleje., 12 až 18 malých cibulek., 30 g másla., 100 g uzené slaniny nakrájené na kostičky., PL hladké mouky., 250 g sušených vypeckovaných švestek., špetka sekané petrželky., sůl., pepř.,
Marináda: 2 větší cibule., 2 mrkve., láhev dobrého červeného vína., malá sklenka armagnacu., svazek bylinek (tymián, bazalka, saturejka, oregano, rozmarýn)., pepř.,
Večer předem si připravíme marinádu. Oloupeme cibule a mrkve, nakrájíme je na kolečka, dáme do mísy, zalijeme vínem, armagnacem a přiložíme svazek bylinek. Hojně opepříme. Do marinády vložíme na kousky nakrájeného králíka, přiklopíme pokličkou a necháme marinovat přes noc. V den přípravy dáme králičí maso okapat. Marinádu propasírujeme a zatím uložíme stranou. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm postupně opékáme kousky králíka. Jakmile jsou opečeny dozlatova ze všech stran, vyjmeme je z pánve. loupeme malé cibulky a vsypeme je do kastrolu na máslo a kostičky slaniny. Osmahneme je dozlatova. Jakmile jsou cibulky osmahnuté, vyjmeme je a okapaní dáme stranu.Místo nich do kastrolu vložíme dozlatova opečené kousky králíka. Zaprášíme moukou a necháme 2 minuty zasmahnout na mírném ohni. Přilijeme marinádu, osolíme a opepříme. Přiklopíme a 1 1/4 hodiny dusíme. Potom přidáme ke králičímu masu do kastrlu kostičky slaniny, malé cibulky a sušené švestky. S mírně odklopenu pokličkou během 20 až 30 minut dušení dokončíme. Králíka na švestkách posypeme špetkou usekané petrželky.
Rada: Tento pokrm můžeme podávat například s těstovinami. Mohou být polité bešamelem se sýrem nebo jen rozpuštěným máslem. Připadá-li nám, že je omáčka příliš řídká, vyjmeme z ní na konci dušení kousky králíka, cibulky, kostičky slaniny a švestky, přeložíme je na mísu a uložíme do tepla. Omáčku přistavíme na prudký oheň a necháme ji vydusit, dokud nám její konzistence nevyhovuje.

Doporučené nápoje: Vavřinecké víno nebo lehké bordeaux.

Žádné komentáře:

Okomentovat