26. ledna 2010

Zákusek s mandlovým krémem

balíček mraženého listového těsta., 100 g moučkového cukru., 100 g másla., 120 g mandlového prášku (mletých mandlí)., 3 žloutky.,  malá likérová sklenka rumu., vanilkový cukr., vaječný žloutek.,
Vejce rozklepneme a bílky oddělíme od žloutků. Žloutky smícháme v míse s moučkovým cukrem a máslem, které jsme předtím zpracovali vidličkou, aby změklo. Vše dobře promícháme.   Přilijeme sklenku rumu, přisypeme mandlový prášek nebo mleté mandle a přidáme špetku vanilky. Zpracujeme na hladkou hmotu. Listové těsto rozválíme, oddělíme polovinu a vyložíme ji dortovou formou vymazanou máslem. Na těsto nalijeme mandlovým krém a stěrkou ho rozetřeme do stejnoměrné vrstvy. Druhou polovinou těsta překryjeme vrstvu krému. Obě poloviny k sobě po obvodu přitlačíme prsty. Je třeba, aby se kraje pevně spojily, jinak by krém mohl vytékat. Vidličkou nakreslíme na povrchu těsta vzor ve tvaru růžice. Povrch potřeme vaječným žloutkem. Dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut. Moučník podáváme vychladlý nebo vlažný.
Rada: Chvilku před zakončením pečení poprášíme koláč vanilkovým cukrem. Jeho povrch se bude lesknout.


Doporučené nápoje: Růžové víno, mošt, káva, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat