28. ledna 2010

Citrony plněné tuňákem

4 velké citrony., konzerva tuňáka v přírodním nálevu (asi 320 g).,  100 g velkých černých oliv., 40 g másla., 2 PL smetany., KL pikantní hořčice., PL sekané petržele., sůl., pepř a sladká paprika.,
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout několik hodin před přípravou. Olivy zbavíme jader a čtyři odložíme stranou na ozdobu. Citrony seřízneme, aby se daly postavit na tác. Seřízneme rovněž horní část a vydlabeme dužinu ostrým nožem na grapefruit. Šťávu odlijeme do misky. Okapaného tuňáka, olivy bez jader, máslo, smetanu, hořčici, petrželku., sůl., pepř a papriku zapracujeme v mixeru se 4 PL citronové  šťávy. Mixujeme několik minut. Ochutnáme a dochutíme podle potřeby. Citrony naplníme nádivkou tak, abychom na vrcholku utvořili kopeček. Vyrovnáme je na servírovací tác a dáme je alespoň na 30 minut do chladničky. Vršek citronů ozdobíme olivou, přiklopíme klouboučkem z citronové kůry a podáváme s opečeným chlebem. Zbylou nádivkou můžeme podávat zvlášť v misce.
Rada: Tento pokrm si můžeme připravit předem. Citrony nezapomeneme před použitím řádně omýt. Pozor! Tento předkrm je kaloricky bohatý. Dalším chodem by měl být poněkud lehčí pokrm. Podáváme například pečenou rybu a salát.
Obměna: 1., Tuňáka nahradíme krabím masem. Je to vynikající obměna. 2., Dno citronů můžeme vyložit slanou křupavou sušenkou nebo jednou tygří krevetou.

Doporučené nápoje: Bílé víno, světlé pivo., minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat