27. ledna 2010

Plněné ananasy

2 menší zralé ananasy., 0,75 l vanilkové zmrzliny., 2 kiwi., 40 g strouhaného kokosu., 80 g čokolády na vaření., Několik kapek pomerančového likéru., 5 PL citronové šťávy.,
Ananasy omyjeme ve vlažné vodě a osušíme je kuchyňským papírem. Položíme je na kuchyňské prkénko a ostrým nožem seřízneme jejich vršky s kouskem dužiny na straně, z níž rostou listy. Ananasy rozkrojíme na dvě poloviny podélným směrem. Vanilkovou zmrzlinu vyjmeme z mrazničky a necháme ji mírně změknout při pokojové teplotě v misce.Lžičkou vydlabeme ananasovou dužinu, tak aby u slupky zůstala centimetrová vrstva. Odstraníme tuhou středovou část a tzv. očka, která se často v dužině vyskytují. Vydlabanou dužinu nasekáme najemno. Šťávu si uchováme v misce. Oloupeme kiwi. Nakrájíme je na šest plátků a zbytek usekáme nadrobno jako dužinu ananasu. Plátky kiwi přepůlíme. Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme ji roztavit do malého rendlíku s PL vlažné vody. Smícháme citronovou šťávu se změklou zmrzlinou. Přidáme několik kapek likéru. Zmrzlinu rozdělíme na tři části Jenou z nic naplníme zdobítko a dáme ho do mrazničky, aby zmrzlina ztuhla. Se zbylou zmrzlinou smícháme usekanou ananasovou dužinu a dužinu kiwi. Vnitřek hojně vysypeme strouhaným kokosem. Na dno umístíme 2 PL rozpuštěné čokolády. Otvor naplníme ovocnou zmrzlinou a povrch uhladíme plochou čepele širokého nože. Vršek naplněného ananasu ozdobíme polovinami koleček ananasu, půlkolečky kiwi a zmrzlinovými růžičkami, které vytvoříme zdobítkem z mrazničky. Před podáváním uložíme ananasy, postavené v pohárech nebo na talířcích, ještě na pár minut do chladničky.
Rada: Jsou-li ananasy příliš velké, stačí jeden ananas pro 4 lidi. Necháme ho ztuhnout v chladnu a každou polovinu ještě rozpůlíme. 
Obměna: Budeme-li moučník podávat dětem, vynecháme likér.


Doporučené nápoje: Jemné bílé víno nebo ovocný džus, káva.     

Žádné komentáře:

Okomentovat