30. ledna 2010

Srnčí s brusinkami

4 srnčí steaky., 250 g brusinek (nebo sklenička brusinkového kompotu)., 150 g krupicového cukru., špetka muškátu., 1/2 KL pepře., kůra z pomeranče., 2 vejce., 3 PL hladké muky., 60 g loupaných mandlí., 100 g másla., 5 PL octa s příchutí sherry., sůl., pepř.,
Marináda: cibule., mrkev., snítka tymiánu.., bobkový list., 3 hřebíčky., 7,5 dl červeného vína.,
Cibuli a mrkev nakrájíme najemno a vsypeme do mísy. Přidáme snítku tymiánu, bobkový list, hřebíčky, zrnka pepře a vše promícháme. Srnčí steaky osolíme, poprášíme muškátovým oříškem a vložíme do mísy se zeleninou a kořením. Zalijeme červeným vínem a uložíme alespoň na 48 hodin do ledničky., Připravíme si brusinkový džem. V kastrolu rozpustíme oříšek másla, lehce na něm podusíme brusinky, přisypeme cukr, zalijeme vodou tak, aby brusinky byly ponořené (asi dl) a vaříme na mírném ohni. Nakonec, jakmile se odpaří polovina obsahu vody, přidáme trochu strouhané pomerančové kůry. Promícháme a dáme stranou. Vejce rozklepneme do mísy, přisypeme mouku, osolíme, opepříme, ochutíme špetku muškátu, špetkou pomerančové kůry a vše rozšleháme. Do směsi přidáme loupané mandle. Srnčí steaky vyjmeme z marinády, dáme okapat, osušíme kuchyňským papírem, mírně osolíme a opepříme. Obalíme je v těstíčku s mandlemi a na mírném ohni je opékáme na pánvi 5 až 6 minut z každé strany na polovině zbylého másla. Nakonec steaky rozložíme na servírovací mísu, pánev odmastíme a vlijeme a vlijeme ocet s příchutí sherry. Přidáme zbylé máslo a vše promícháme. Steaky přelijeme omáčkou a podáváme teplé s brusinkovým džemem.

Doporučené nápoje: Červené burgundské víno nebo aromatické bordeaux.

Žádné komentáře:

Okomentovat