30. ledna 2010

Bochníček ze štiky v krevetové omáčce

štika (cca kg)., dl smetany., 120 g másla., 60 g hladké mouky., 0,75 l mléka., 3 vejce., 200 g vyloupaných krevet.svazek kerblíku (nebo špetky anýzu)., sůl., pepř.,
Štiku vykostíme a maso umeleme na masovém strojku najemno. Připravíme si bešamel. V kastrolu rozpustíme 80 g másla. Přidáme 60 g mouky a jíšku osmahneme na mírném ohni několik minut za stálého míchání dřevěnou vařečkou. Pomalu přiléváme mléko a stále mícháme. Osolíme, opepříme a pomalu dusíme 15 minut. Stále mícháme. Po uplynutí stanovené doby necháme vychladnout. Mleté štičí maso mírně osolíme a opepříme, přidáme třetinu bešamelu a zalijeme smetanou. Do směsi rozklepneme 3 vejce a přidáme usekaný kerblík. Vše dobře promícháme, aby vznikla homogenní hmota. Formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vyložíme ji připravenou směsí ze štičího masa. Formu vložíme do vodní lázně a vaříme asi půl hodiny. Mezitím rozmělníme krevety v hmoždíři, přidáme je do zbylého bešamelu a udržujeme v teple na velmi mírném plameni. Bochníček ze štičího masa vyklopíme z formy na servírovací podnos, přelijeme omáčkou z krevet a podáváme. Zbylou omáčku podáváme v omáčníku.
Rada: Pokrm podle tohoto receptu je vynikající, použijeme-li místo štiky kapra nebo úhoře. Bochníček můžeme podávat i studený, přičemž místo krevetové omáčky podáváme majonézu ochucenou bylinkami a kapary. Štičí jikry nebo mlíčí jsou v době tření jedovaté. V některých zemích, např. v Rumunsnku, se ale přesto konzumují.

Doporučené nápoje: Bílé víno, sekt, minerálka s citronem, světlé pivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat