30. ledna 2010

Pstruzi plnění cibulí

4 pstruzi, každý o váze 200 g., střední cibule., několik snítek tymiánu., 2 citrony., sůl., pepř.,
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na velmi tenká kolečka. Kolečka cibule přeložíme do hlubokého talíře a posypeme větší špetkou soli. Promícháme a dáme stranou. Mezitím si připravíme ryby. Odstraníme ploutve a podle vlastního uvážení hlavy ryb buď odřízneme, nebo ponecháme. Otevřeme břišní dutinu a ryby vykucháme. Ryby rychle opláchneme a pečlivě je osušíme kuchyňským papírem. Změklá a průhledná kolečka cibule řádně opláchneme. Osušíme je tak, že je zabalíme do kuchyňského papíru a vymačkáme v dlaních. Odstraníme papír, vrátíme je do hlubokého talíře, opepříme a posypeme několika lístky tymiánu. Každou rybu naplníme takto připravenou cibulí a přidáme do každé půl bobkového listu. Ryby vložíme na speciální mikrovlnný gril (nesmí být kovový!). Nemáme-li takový gril k dispozici, položíme talíř na dno nádoby do mikrovlnné trouby a na něj rozložíme ryby. Jsou-li ryby příliš velké, klademe je na talíř po dvou, protože doba tepelné úpravy je krátká. Kůži ryb na několika místech nařízneme, aby nepopraskala. Překryjeme fólií a dáme péct na 7 minut na maximální teplotu. Nemáme-li otoční talíř, pootočíme nádobou v polovině pečení. Po 7 minutách si dřevěnou špejlí ověříme, zdá je ryba měkká. Podle potřeby dobu pečení prodloužíme. Pstruhy po upečení necháme 3 minuty odpočinout a podáváme s citronem nakrájeným na čtvrtky nebo na kolečka.
Rada: Pstruha, který byl vykuchán pře žábry, můžeme plnit nádivkou, aniž otevřeme břišní dutinu. Nádivku dopravíme do útrob ústním otvore. Rybu můžeme podávat s cibulkovým pyré. 1 kg oloupané cibule svaříme v drůbežím vývaru z kostky. Necháme  ji okapat a rozmixujeme nebo umeleme v mlýnku. Potom pyré necháme vydusit v kastrolu s trochou másla. Dokořeníme solí a pepřem a podáváme sypané petrželkou.

Doporučené nápoje: Suché bílé víno, vinný střik, světlé pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat