24. ledna 2010

Polévka z pesta

125 g krátkých tenkých nudlí nebo vlasových nudlí., 250 g bílých (nebo červených) fazolí., 2 nebo 3 brambory., 2 mrkve., 2 tykve nebo cukety., celer., bílý pórek., 3 rajčata., šálek zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)., 200 g listového špenátu., střední cibule., hřebíček., svazek bylinek (saturejka, tymián, bazalka, rozmarýn, oregano)., sůl., pepř.,
Pesto: svazeček lístků bazalky, 2 stroužky česneku., rajče., 1/2 sklenky olivového oleje., sůl., pepř., 30 g strouhaného parmezánu.,
Bílé nebo červené fazole omyjeme. Zalijeme studenou neslanou vodou. Dáme je vařit na 15 minut a poté uvařené fazole scedíme. Do kastrolu vlijeme 2,5 l vody. Osolíme a uvedeme do varu. Do vroucí osolené vody vrátíme okapané fazole a vaříme je 1 hodinu. Na kostičky nakrájíme brambory, mrkve, tykve a celer. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka, rajčata nakrájíme na čtvrtky. Veškerou zeleninu přeložíme do kastrolu k fazolím. Přidáme zelený hrášek, lístky špenátu, cibuli, do níž jsme vetkli hřebíček, a svazek bylinek. Opepříme. Vaříme bez pokličky asi 25 minut. Do vroucí polévky přidáme nalámané nudle. Vaříme 12 až 15 minut. Mezitím si připravíme pesto: v hmoždíři utlučeme česnek, bazalku a dužinu z rajčete bez jader. Osolíme a opepříme. Přilijeme trochu olivového oleje, posypeme strouhaným parmezánem a promícháme. Výsledkem by měla být hladká pasta. Z polévky vyjmeme svazek bylinek a hřebíček. Polévku přelijeme do polévkové mísy a vmícháme pesto. Ihned podáváme.
Rada: Parmazán a strouhaný sýr můžeme podávat zvlášť v miskách. Do polévky můžeme přidat různé druhy těstovin, nemusejí to být právě polévkové nudle.

Doporučené nápoje: červené provensálské víno.

Žádné komentáře:

Okomentovat