24. ledna 2010

Vepřová pečeně v marinádě


pečeně (1,2 kg)., mrkev., cibule., 2 stroužky česneku., 2 hřebíčky., PL octa., 1/2 sklenice oleje., láhev červeného vína., 20 g hladké mouky., 40 g másla., 250 g žampionů., tymián., bobkový list., sůl., pepř.,
Připravíme si maridnádu v nádobě, do níž vložíme celou vepřovou pečeni, zalijeme červeným vínem, přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev a cibuli, lisovaný česnek, hřebíčky, ocet a olej. Ochutíme špetku tymiánu a bobkového listu, osolíme, opepříme a maso necháme naložené 24 hodin. Po uplynutí předepsané doby maso osušíme na kuchyňském papíře, vložíme do kastrolu na oříšku másla a na mírném ohni dozlatova opékáme. Jakmile je maso opečené, poprášíme ho trochou mouky, kterou necháme lehce vysmahnout a zalijeme marinádou propasírovanou přes sítko. Dusíme 1 hodinu 15 minut pod pokličkou. Žampiony očistíme, seřízneme nožičky, omyjeme je pod tekoucí vodou, osušíme na kuchyňském papíře a nakrájíme na plátky. Na pánvi na prudkém ohni rozpustíme oříšek másla a žampiony na něm podusíme. Osolíme a opepříme. Když je maso měkké, přidáme žampiony a dusíme ještě 15 až 20 minut bez pokličky, aby omáčka zhoustla. Vepřové maso přeložíme na nahřátý servírovací podnos, omáčku podáváme v omačníku. Jako přílohu podáváme brambory vařené v páře.
Rada: Na přípravu pokrmu podle tohoto receptu volíme vepřovou pečeni bez kosti. Kvalitní vepřové maso má bílou nebo lehce narůžovělou barvu. Tuk je pevný a bílý.


Doporučené nápoje: Plnější červené víno, plzeňské pivo, minerálka s citronem.

Žádné komentáře:

Okomentovat