24. ledna 2010

Rýchlá polévka

40 g másla nebo margarínu., 30 g hladké mouky., 1 až 2 kostky masového vývaru., malá konzerva zeleného hrášku., malá konzerva bílých fazolí, špetka sušené saturejky, 200 g měkkého salámu nebo vepřové klobásky nakrájené na silnější plátky., 4 PL smetany., 2 kostky masoxu., pepř nebo tabasco., sůl., 
Máslo zpěníme v kastrolu dozlatova. Zaprášíme moukou, promícháme a zasmažíme. Mícháme, dokud jíška mírně nezhnědne. Do tmavé jíšky vmícháme rajský protlak. Vše společně promícháme a podusíme. Přelijeme 1,25 l teplé vody. Uvedeme do varu a mícháme, dokud se suroviny nespojí a polévka není hladká. Potom do polévky přidáme 2 kostky masoxu, rýži a promícháme. Jakmile polévka začne vřít, snížime plamen a přiklopíme ji pokličkou. Hrášek a fazole přesypeme do cedníku. Okapané luštěniny přelijeme horkou vodou a přidáme do kastrolu. Vše promícháme. Polévku okořeníme špetkou saturejky, promícháme a povaříme. Polévku okořeníme špetkou saturejky, promícháme a povaříme. Silnější plátky salámu nebo uzenky nakrájíme na malé kostičky a přidáme je do polévky. Znovu promícháme. Podle chuti přidáme smetanu, pepř, sůl, masox a polévku podáváme horkou.
Rada: Na přípravu této polévky můžeme použít zbytky zeleniny, zeleninu sušenou a/nebo syrovou předvařenou zeleninu.
Obměna: 1., Obsah konzery sladké kukuřice smícháme s polévkovým kořením. 2., Salám nebo uzenku nahradíme vepřovým masem a bůčkem (slaninou), které zakoupíme v uzenářství nebo řeznictví již tepelně zpracované a nakrájené na středně velké kousky. V polévce je jen pár minut prohřejeme.

Doporučené nápoje: Pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat