29. ledna 2010

Plátky lososa v omáčce z raků

6 plátků lososa., 1/2 lahve suchého bílého vína., 12 raků., 120 g másla., 2 dl smetany., 20 g hladké mouky., 2 vaječné žloutky., šťáva z jednoho citronu., svazek bylinek (oregano, tymián, bazalka, saturejka, rozmarýn)., sůl., pepř., 
Syrové plátky lososa vložíme do kastrolu. Zalijeme bílým vínem a 0,5 l vody. Osolíme špetkou soli a ochutíme svazkem bylinek. Opepříme. Dusíme na mírném ohni 10 minut. Po uplynutí předepsané doby vyjmeme plátky lososa z nálevu, němž se vařil, a dáme stranou. Raky pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, odstraníme jejich krunýř a vložíme je do nálevu z bílého vína. Na prudkém ohni je vaříme 10 minut. Po deseti minutách vyjmeme korýše z nálevu. Sklenici nálevu si dáme stranou. Vyloupneme ocásky a rozmačkáme je na pyré. V hmoždíři roztlučeme krunýře na prášek spolu s 60 g másla a propasírujeme přes síto. V kastrolu rozpustíme 20 g másla, přidáme mouku, promícháme a zalijeme sklenici nálevu z vína. Mícháme, dokud se směs nezačne vařit. Potom stáhneme kastrol z ohně. Přidáme ušlehané vaječné žloutky, citronovou šťávu, zbylé máslo a 2 dl smetany. Všechny suroviny dřevěnou vařečkou dobře promícháme, vrátíme na mírný oheň, přidáme krém z raků a pyré z račích ocásků. Necháme 15 minut na ohni, ale už nevaříme. Občas omáčku promícháme. Plátky ryby rozložíme na servírovací mísu. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.
Rada: Maso z lososa je labužníky velmi ceněno. Obsahuje mimo jiné vitamíny A a D. Podle velikosti ho podáváme buď vcelku, nebo krájené plátky. Losos musí mít v řezu oranžové nebo růžové maso, které je pevné. Omáčku připravujeme až "na poslední chvíli". Můžeme ji udržovat v teple ve vodní lázni.

Doporučené nápoje: Müller Thurgau nebo jiné kvalitní bílé víno, minerálka. 

Žádné komentáře:

Okomentovat