28. ledna 2010

Ruská vejce

2 natvrdo uvařená vejce., 3 plátky sardinek v oleji., 100 g krájené šunky., 75 g vařené červené řepy., sladkokyselá okurka., 3 PL majonézy.,3 PL smetany, kelímek bílého jogurtu., 2 PL vodky., KL sladké papriky., KL pikantní hořčice., 4 větší jablka., malá cibulka., 8 omytých listů hlávkového salátu., šťáva z 1 1/2 citronu., pepř., sůl.,
Cibuli najemno nasekáme a přeložíme ji do mísy. Natvrdo uvařená vejce nasekáme nadrobno a přidáme k cibuli do mísy. Natvrdo uvařená vejce nasekáme nadrobno a přidáme k cibuli do mísy. Sardinky a šunku nakrájíme na kostičky a směs promícháme. Oloupeme řepu a nakrájíme ji na kousky. Kyselou okurku rovněž nakrájíme na kousky a obojí přidáme do mísy. Majonézu smícháme se smetanou a s jogurtem. Ochutíme vodkou. Ochutnáme a případně dokořeníme špetkou soli, sladkou papriku a KL hořčice. Zálivku vlijeme k surovinám do mísy. Vše jemně promícháme a uložíme na 30 minut do chladničky. Mezitím omyjeme jablka a osušíme je. Odstraníme stopku a "bubáka". Takto připravená jablka vyhloubíme ostrým nožem a vydlabeme dužinu tak, aby zbyly jen stěny o tloušťce asi 1,5 cm. Postupujeme opatrně, abychom neporušili slupku. Vydlabaná jablka zakapeme citronovou šťávou a klademe je na servírovací tác. Z jablečného dužiny odstraníme jádřince. Dužinu nakrájíme na malé kostičky, které zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Do mísy, kterou jsme uložili do chladničky, přidáme kostičky jablečné dužiny. Promícháme a ochutnáme. Podle potřeby dochutíme. Salátem naplníme vydlabaná jablka. Omyté listy hlávkového salátu rozdělíme na talířky a na ně umístíme plněná jablka. zbylý salát, kterým jsme jablka plnili, podáváme zvlášť.
Rada: Salát chutná lépe, pokud ho necháme alespoň 2 hodiny odležet v ledničce.
Obměna: Salát můžeme obměnit tak, že místo sardinek a šunky do něj přidáme kostičky vuřtu a tuňáka v konzervě.

Doporučené nápoje: Suché bílé víno nebo malá sklenička vodky, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat