28. ledna 2010

Drůbeží huspenina

500 g kachních jater., 300 g prejtu., 3 šalotky nebo mladé cibulky., stroužek česneku., 2 vejce., 2 likérové sklenice portského., tymián., bobkový list., petrželka., 300 g plátků slaniny., sáček instantního želé., sůl., pepř.,
Kachní játra nasekáme nahrubo a promícháme v míse s prejtem. Oloupeme šalotky a stroužek česneku, opláchneme svazek petrželky a vše dohromady nasekáme najemno. Nasekanou směs přidáme do mísy k masu. Ochutíme špetkou tymiánu a drceného bobkového listu. Do misky rozklepneme vejce, přilijeme portské a vše smícháme s masovou směsí. Osolíme, opepříme a pečlivě promícháme.  Plátky slaniny rozložíme na dno a stěny kameninové mísy, na ně vyklopíme masovou směs a uhladíme. Povrch ozdobíme tenkými proužky slaniny, které klademe křížem přes sebe. Kameninovou nádobu přiklopíme a dáme do předehřáté trouby péct na 2 hodiny. jakmile je obsah mísy upečen, necháme ho vychladnout. Připravíme si aspik podle návodu uvedeného na sáčku želé a obsah mísy přelijeme tak, aby se na povrchu utvořila silná vrstva. Před podáváním uložíme na několik minut do chladna.
Rada: Na tuto huspeninu se hodí jakákoliv drůbeží játra. Nejlepší jsou játra kachní nebo husí. Huspeninu je třeba dobře okořenit (případně lze použít špetku od každého ze čtyř základních druhů koření na paštiku). Huspenina bude chutnější uleželá tj. až třetí nebo čtvrtý den. V chladničce vydrží nejméně osm dní.
Obměna: Připravujeme-li huspeninu z drůbežích jater, můžeme nahradit petrželku kerblíkem a estragonem pro zvýrazněním chuti.

Doporučené nápoje: Frankovka nebo jiné červené víno, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat