29. ledna 2010

Salát ze sojových výhonků

2 rajčata., 600 g sojových výhonků., vejce., zelená paprika., sáček vyloupaných krevet., 2 PL octa., 5 PL oleje., 2 KL hořčice., sůl., pepř.,
Sojové výhonky omyjeme, potom je ponoříme na 20 až 25 minut do většího množství vařící vody. Scedíme je a necháme v sítku okapat.  Ve vroucí vodě uvaříme 12 minut vejce natvrdo. Pod studenou vodou ho oloupeme. Omyjeme rajčata, osušíme je utěrkou a nakrájíme na čtvrtky., Omyjeme papriku, osušíme ji a podélně rozpůlíme. Zbavíme ji jádřince a stopky. Dužinu nakrájíme na proužky. V míse si připravíme zálivku. V octě rozpustíme trochu soli, smícháme s hořčicí, opepříme, přilijeme olej a stále mícháme. Jakmile je zálivka dostatečně rozmíchaná, přidáme do ní sojové výhonky, proužky papriky, čtvrtky rajčat a vyloupané krevety. Natvrdo uvařené vejce nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do salátu. Vše pečlivě promícháme a podáváme.
Rada: Sojové výhonky musí být lesklé a na dotek musí šustit. Měkké či vlhké sojové výhonky nepoužíváme. Zálivku můžeme místo soli ochutit přidáním sojové omáčky, a to KL na osobu.
Obměna: Tento asijský salát se dá obměňovat přidáním kukuřičných zrnek, malých kousků kuřete, krabů jemně nasekaného celeru, ananasu, mandlí nebo čerstvého koriandru, ochuceného olejem.

Doporučené nápoje: Jasmínový čaj, vinný střik, světlé pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat