25. ledna 2010

Vepřové koleno s čočkou

solené uzené vepřové koleno., 4 uzenky., 200 g uzeného bůčku., 400 g čočky., 4 mrkve., 2 celery., cibule., 3 stroužky česneku., svazek bylinek (saturejka, bazalka, oregano, tymián, rozmarýn)., 50 g sádla., 1/2 KL zrnkového pepře., 4 hřebíčky.,
V kastrolu rozpustíme sádlo a opečeme na něm koleno bůček. Maso pravidelně obracíme, aby se propeklo ze všech stran. Mezitím oloupeme mrkve, celer a česnek.  Polovinu mrkve, celeru a česnek nakrájíme na kolečka. Zeleninu spolu se svazkem bylinek přidáme k masu, okořeníme pepřem a hřebíčkem a společně opečeme. Zalijeme vodou a dusíme na mírném ohni přibližně 40 minut. Zbylou mrkev a celer nakrájíme na nudličky, zbylý česnek a cibuli usekáme a dáme stranou. Koleno a bůček vyjmeme z kastrolu. Vývar propasírujeme přes jemné sítko a znovu přelijeme přes maso. Přidáme uzenky, mrkev a celer nakrájené na nudličky a usekaný česnek a cibuli. Dokořeníme podle potřeby a 10 minut povaříme.  Nyní přisypeme pečlivě propláchnutou čočku a společně vaříme přibližně 20 minut na mírném ohni. Podáváme horké. 
Rada: Abychom vaření urychlili, použijeme tlakový hrnec. Vývar je třeba před přidáním čočky propasírovat. Pokrm je chutný i ohřívaný následujícího dne. Podáváme s hrubou solí a hořčicí. 

Doporučené nápoje: Červené víno, černé i světlé pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat