24. ledna 2010

Telecí játra na šalotkách

4 plátky telecích jater (600 až 800 g)., 3 PL hladké mouky., 6 šalotek nebo mladých cibulek., 3 stroužky česneku., 2 snítky petržele., 1,5 dl vinného octa., 40 g másla., 0,5 dl oleje., sůl., pepř.,
Játra pečlivě osušíme kuchyňským papírem. Osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na pánev nalijeme olej, přidáme oříšek másla a játra 2 až 3 minuty opékáme z každé strany. Česnek oloupeme a najemno nasekáme, pokrájíme šalotky. Osmahneme je na pánvi  na zbytku másla a pravidelně je mícháme, dokud nezesklovatí. Přidáme nasekaný česnek, přilijeme ocet, promícháme a dusíme 2 až 3 minuty. Přidáme nasekanou petrželku, promícháme a směsí přelijeme plátky jater. Ihned podáváme. 
Rada: Játra opékáme až těsně před podáváním. Labužníci dávají přednost mírně krvavým játrům. Ocet necháme z poloviny odpařit, aby pokrm neměl kyselou chuť. Podáváme s rýži.


Doporučené nápoje: Červené víno růžový sekt, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat