29. ledna 2010

Vinařská roštěná

4 roštěnky., 3 šalotky nebo mladé cibulky., svazek bylinek (saturejka., bazalka., tymián., rozmarýn., oregano)., kostka hovězího vývaru., 6 dl červeného vína., 20 g másla., 0,5 dl oleje., KL hladké mouky., sůl., pepř.,
Šalotky oloupeme a najemno usekáme. V kastrolu s máslem na mírném ohni šalotky osmahneme a necháme je jemně zabarvit. Jakmile jsou šalotky osmahnut dozlatova, zaprášíme je moukou, promícháme a dvě minuty zasmahneme. Potom přidáme svazek bylinek a podlijeme červeným vínem. Podusíme 3 minuty a flambujeme. Jakmile se víno z jedné čtvrtiny odpaří, přilijeme vývar, který jsme si připravili z kostky rozpuštěné ve 2 dl vody. Uvedeme do varu, mírně osolíme, opepříme a necháme z poloviny odpařit na mírném ohni. Nakonec okořeníme. Před podáváním roštěnky osolíme a opepříme. Potřeme je olejem a ogrilujeme. Podáváme je horké, zalité vinařskou omáčkou.
Rada: Použijeme silnější víno, např. Bikavér. Omáčku můžeme propasírovat přes jemné sítko, aby byla hladká.

Doporučené nápoje: Frankovka, světlé pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat