24. ledna 2010

Vepřové koleno v čočce

uzené poloslané vepřové koleno (cca 1,5 kg)., 500 g čočky., 2 mrkve., 2 cibule., 2 hřebíčky., stroužek česneku., svazek bylinek (tymián, saturejka, oregano, bazalka)., celer., pepř.,
Uzené koleno vložíme od hrnce s horkou vodou a chvilku povaříme. Poté vodu slijeme. Oloupeme mrkev a cibuli. Do každé cibule vetkneme po jednom hřebíčku. Oloupeme stroužek česneku. Koleno necháme okapat a přeložíme do tlakového hrnce. Zalijeme studenou vodou a přidáme mrkve, cibuli s hřebíčkem, stroužek česneku, celer a svazek bylinek. Opepříme a uvedeme do varu a vaříme asi 40 minut. Čočku propláchneme a a vsypeme do kastrolu. Zalijeme trojnásobným množstvím studené nesolené vody. Přidáme druhou cibuli s hřebíčkem a pomalu uvedeme do varu. Jakmile se čočka začne vařit, přelijeme ji k masu, které jsme vyndali z tlakového hrnce, a pokračujeme ve vaření 20 minut. Ochutnáme, abychom obsah hrnce zbytečně nepřesolili a nepřepepřili. Než hrnec sejmeme z plotny, přesvědčíme se, zda je čočka měkká. Před podáváním čočku scedíme a přeložíme ji do hlubší mísy. Koleno nakrájíme na plátky a narovnáme doprostřed mísy. 
Rada: Čočka se v dnešní době už nemusí nechat před vařením máčet ve vodě. Pokrm je vynikající uleželý, tedy na druhý den. 
Obměny: 1., K masu můžeme přidat uzené poloslané vepřové ocásky. 2., Vepřové koleno můžeme nahradit šunkou. Doba vaření se prodlouží, šunku je třeba vařit alespoň 3 hodiny na mírném ohni.


Doporučené nápoje: Stolní víno, světlé i černé pivo, minerálka.   

Žádné komentáře:

Okomentovat