26. ledna 2010

Zelené nudle po boloňsku

600 g hladké mouky., 5 vajec., 400 g špenátu (nejlépe čerstvého)., 150 g šunky., 250 g mletého hovězího masa., cibule., 2 stroužky česneku., 150 g hub (žampionů).,2 větší rajčata., PL rajčatového protlaku., 4 PL olivového oleje., 50 g másla., 150 g strouhaného parmezánu., 5 vajec., sůl., pepř.,
Špenátové listy omyjeme a odkrájíme z nich stonky a silná žebra. Upravené listy dáme vařit na 8 minut do vroucí osolené vody. Do mísy vsypeme mouku, utvoříme důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme špenát spolu s lžíci oleje a špetku soli. Z těchto surovin zaděláme těsto, zapracujeme ho do bochánku a necháme hodinu odpočinout na chladném místě. Připravíme si boloňskou omáčku. Mleté hovězí maso a šunku opečeme na 3 PL oleje, přidáme nadrobno usekanou cibulku, žampiony nakrájené na velmi tenké plátky a prolisovaný česnek. Oloupeme rajčata, nahrubo je nasekáme a přidáme k masu. Několik minut společně dusíme a pak směs zalijeme větší sklenici vody, ve které jsme rozředili rajčatový protlak. Osolíme, opepříme a omáčku vaříme bez pokličky půl hodiny. Těsto rozválíme na velmi tenké plátky. Pomoučíme je, svineme a nožem z nich krájíme tenká kolečka nudlí. Nudle dáme vařit na 3 až 4 minuty do osolené vody. Zapékací misku vymažeme máslem a rozprostřeme do ní uvařené a okapané nudle. Přelijeme omáčkou a poklademe vločkami másla. Posypeme strouhaným parmezánem. V předehřáté troubě zapékáme 10 až 15 minut.
Rada: Na cibuli zpěníme rovněž 4 snítky celeru. Dávky cibule a česneku můžeme zvýšit. Přidat můžeme i 4 lístky šalvěje a snítky rozmarýnu. Do omáčky můžeme přidat sklenici bílého vína. Omáčku je třeba dusit dlouho. Není pravda, že pokrmy z těstovin se připravují snadno a rychle. Na mírném ohni omáčku za občasného přilévání vody dusíme až 2 hodiny. 



Doporučené nápoje: Stolní nebo šumivé víno, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat