30. ledna 2010

Parmice po alžírsku

8 malých parmic., 4 PL hrubozrnné mořské soli., 4 stroužky česneku., 1 g šafránu., špetka čerstvého strouhaného zázvoru., špetka drceného kmínu., 2 cibule dl olivového oleje., 2 PL rajčatového protlaku., snítka čerstvého (nebo špetka sušeného) koriandru.,
Parmice stáhneme z kůže. Postupujeme opatrně od ocasní ploutve směrem k hlavě. Vykucháme je a odřežeme ploutve. Připravené ryby jemně omyjeme a opatrně  osušíme kuchyňským papírem, protože jejich maso je velmi křehké. Ryby umístíme do velkého hlubokého talíře a osolíme hrubou solí. Necháme je naložené v soli 15 až 20 minut, v polovině této doby je obrátíme. Oloupeme stroužky česneku a vložíme je do hmoždíře. Přidáme strouhaný zázvor, drcený kmín a šafrán. Suroviny v hmoždíři rozdrtíme. Oloupeme cibuli a nasekáme ji najemno. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na něm opečeme na mírném ohni nadrobno nasekanou cibulku. Jakmile cibule zesklovatí, vlijeme na ni rajčatový protlak a zředíme 2 PL teplé vody. Přidáme směs z hmoždíře a vše promícháme. Dusíme 15 až 20 minut. Parmice vložíme do bublající omáčky a na velmi mírném ohni je dusíme 10 až 12 minut. V polovině dušení je opatrně obrátíme. Omyjeme citron a a ostrým nožem z něj odřízneme pár kousků kůry. Nasekáme je nadrobno a posypeme jimi ryby ke konci dušení. Nasekáme lístky koriandru a pokrm jimi posypeme. Obsah pánve přeložímé do hlubší mísy. necháme hodinu vystydnout v chladničce.
Rada: Pokusíme-li se parmice vykuchat přes žábry, je to poněkud náročnější operace, ale výsledek stojí za to. Místo parmice můžeme použít mořského pstruha. Tento pokrm lze podávat i teplý. Podáváme ho s přírodní rýži.

Doporučené nápoje: Růžové víno, sekt, plzeňské pivo, minerálka s citronem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat