29. ledna 2010

Papriky na athénsky způsob

5 paprik., 250 g malých cibulek., sklenka suchého bílého vína., 4 rajčata., citron., PL rajčatového protlaku., sklenka olivového oleje., 4 stroužky česneku., tymián., bobkový list., sůl., pepř., 
Papriky podélně rozpůlíme, zbavíme je jader a nakrájíme na nudličky. Rajčata vložíme na několik minut do vařící vody, oloupeme je a nahrubo nasekáme. Oloupeme malé cibulky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. V kastrolu na mírném ohni rozehřejeme olej a na něj dáme pomalu na několik minut osmahnout papriky nakrájené na nudličky. Občas směs promícháme dřevěnou vařečkou. Přidáme pyré z čerstvých rajčat, PL rajčatového protlaku, malé cibulky a drcený česnek. Okořeníme trochou tymiánu a bobkového listu. Osolíme a opepříme. Zalijeme bílým vínem a citronovou šťávou. Paprikovou směs povaříme na mírném ohni bez pokličky. Vaříme přibližně 20 minut a občas promícháme dřevěnou vařečkou. Jakmile je papriková smě uvařená, nalijeme ji do hlubší mísy, necháme vychladnout potom papriky uložíme do spodní části chladničky. Podáváme vychlazené. 
Rada: Papriky vyjmeme z lednice několik minut před podáváním, aby olej znovu nabyl tekuté konzistence. V létě můžeme papriky podávat se studeným pečeným masem.

Doporučené nápoje: Růžové nebo bílé stolní víno, světlé pivo, minerálka s citronem.

Žádné komentáře:

Okomentovat