29. ledna 2010

Hovězí ragú s cibulkou

75 g vařeného hovězího masa (např. zbytek guláše nebo tzv. hovězího kotlíku)., 4 velké cibule., 75 g másla., plná PL hladké mouky., 2 PL octa., stroužek česneku., větší naběračka omáčky z guláše nebo z kotlíku., 2 KL rajčatového protlaku., 2 KL sekané petrželky., PL světlé strouhanky., 
Cibule oloupeme a najemno. Ve větší pánvi rozpustíme 50 g másla a nakrájenou cibuli na něm osmahneme dozlatova. Často promícháme dřevěnou vařečkou. Jakmile je cibule dostatečně osmahnutá, zaprášíme ji moukou a několik minut zasmahneme. Přilijeme ocet a dobře promícháme. Zalijeme omáčkou z guláše. Opepříme, přidáme rajčatový protlak a prolisovaný stroužek česneku. Promícháme, uvedeme do varu, zmírníme plamen a vaříme na mírné, ohni 10 minut bez pokličky., Mezitím nakrájíme maso na tenké plátky. Plátky vložíme na cibuli a dbáme, aby byly ponořeny v tekutině. Pánev přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut pomalu prohřát. Pánev sejmeme z ohně, odklopíme pokličku a maso posypeme nasekanou petrželkou, trochou světlé strouhanky a přidáme oříšky másla. Vložíme pod předehřátý gril v troubě. Jakmile je hovězí na povrchu pokryto tenkou zlatavou vrstvou, podáváme je ihned v nádobě, v niž jsme ho opékali.
Rada: Tento rodinný pokrm podáváme s bramborem vařeným ve vlastní slupce a doplňujeme, podle možností, zeleným salátem kořeněným bylinkami. Nemáme-li omáčku z guláše, připravíme si vývar z kostky. Zdá-li se nám maso tvrdé, přidáme do vývaru dvě nebo 3 PL kořalky, maso změkne. Vývar bude jasnější, přidáme-li do něj vaječný bílek.

Doporučené nápoje: Kvalitní červené víno, světlé pivo.                                                                    

Žádné komentáře:

Okomentovat