25. ledna 2010

Grilované párky se sýrem

8 frankfurtských párků., plátek sýra (eidamské cihly nebo goudy)., 2 až 3 PL hořčice., sladká paprika., malá červená paprika., malá zelená paprika., 2 až 3 PL oleje., pepř.,
Uvedeme do varu 1 l vody. Než voda začne vřít, propíchneme párky vidličkou. Vložíme je na několik minut do vroucí vody, aby se ohřály. Papriky omyjeme a osušíme. Podélně je rozkrojíme a vyjmeme stopky, jádřince a bílé části. Dužinu nakrájíme na malé kostičky. Gril nebo troubu předehřejeme. Vyjmeme grilovací mřížku a nádobu na zachycování šťávy z pečení. Párky vyjmeme z vody naběračkou s otvory a necháme je mírně vychladnout. Sýr nakrájíme na 8 proužků a každý proužek na 3 díly. Sýr poprášíme sladkou paprikou a pepřem. Každý párek nařízneme pětkrát až do dvou třetin jeho tloušťky a do každého zářezu dáme pomocí špičatého nože trochu hořčice. Do zářezů umístíme střídavě kousky sýra a papriky. Střídáme barvy. Gril nebo pekáček potřeme olejem. Rozložíme na něj párky a rovněž je potřeme olejem. Nádobu na zachycování šťávy vyložíme alobalem. Na ni umístíme mřížku a vše vložíme do trouby. Pečeme jen tak dlouho, dokud se sýr na povrchu párků částečně nerozpustí. Ihned po upečení podáváme buď s bramborovými lupínky, nebo v rozpůleném rohlíku.
Rada: Párky můžeme podávat s kečupem nebo pikantní koktejlovou omáčkou. Párky během pečení neobracíme, sýr by vytekl do nádoby pod mřížkou. Tento pokrm je ideální pokud nevíme co k večeři. doplníme ho hlávkovým salátem. Sváteční večeře je hotová během chvilky!
Obměna: Děti tento pokrm zbožňují. Pro ně raději vynecháme červenou a zelenou papriku, po které příliš netouží.

Doporučené nápoje: Pivo, stolní víno, minerálka, limonáda.

Žádné komentáře:

Okomentovat