26. ledna 2010

Zapékané plody moře

1 l mušlí (slávek)., 1 l škeblí., 0,5 l mlžů (hřebenatek)., sklenice suchého bílého vína., mrkev., cibule., 2 stroužky česneku., 50 g másla., PL hladké mouky., 50 g strouhanky., 50 g strouhaného sýra., tymián., bobkový list., sůl., pepř.,
Mušle a škeble propláchneme v dřezu v několika vodách a okartáčujeme je, abychom z nich odstranili všechen písek. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, oloupeme a najemno nasekáme cibuli, česnek prolisujeme. Ve velkém kastrolu rozpustíme oříšek másla a osmahneme na něm zeleninu. Přidáme špetku tymiánu a bobkový list a pár minut společně na másle opékáme. Potom podlijeme bílým vínem a opepříme. Do nálevu, který uvedeme od varu, dáme vařit mušle a škeble, promícháme dřevěnou vařečkou, přikryjeme pokličkou a vyčkáme, až se mušle a škeble otevřou. Sejmeme nádobu z ohně a necháme vychladnout. Připravíme si omáčku. V kastrolu rozpustíme 25 g másla, přisypeme moukou a dřevěnou vařečkou 2 až 3 minuty mícháme. Scedíme přes sítko nálev, v němž jsme vařili mušle a škeble, a přilijeme ho k jíšce. Opepříme a na velmi mírném plameni dusíme 10 minut. Plody moře zbavíme lastur a umístíme je do zapékací nádoby Mírně je zakapeme rozpuštěným máslem, přelijeme omáčkou, posypeme strouhankou a strouhaným sýrem. Zapékací mísu dáme do předehřáté trouby na 10 minut a ihned podáváme.
Rada. Na tento pokrm můžeme použít směs předvařených a mražených plodů moře nebo odvážené množství mušlí, škeblí, krevet atd. V obou případech mořské plody ponoříme do vroucí vody bez předchozího rozmrazování. Předvařené plody moře stačí namáčet ve vařící vodě jen pár vteřin. Nejsou-li předvařené necháme je ve vroucí vodě 4 až 5 minut.


Doporučené nápoje: Sekt, suché bílé víno. 

Žádné komentáře:

Okomentovat