30. ledna 2010

Losos v aspiku

losos (cca 1,5 kg)., mrkev., 2 šalotky nebo cibulky., svazek bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, oregano, saturejka)., 2 sklenice suchého bílého vína., sáček instantního želé., lanýž nebo bílý hříbek., 8 rajčat., 8 citronů., kelímek majonézy., několik vyloupaných krevet., sůl., pepř.,
Připravíme si nálev na vaření ryby. Svaříme 1 l vody a dvě sklenice bílého vína se svazkem bylinek, šalotkami a mrkví, nakrájenými na tenké plátky. Lososa vložíme do nádoby s nálevem a vaříme ho 15 minut v mírně perlící vodě. Necháme vychladnout. Po uplynutí předepsané doby vyjmeme rybu opatrně z nádoby, přeložíme j na servírovací tác, osušíme ji kuchyňským papírem a jemně odstraníme kůži. Ocas i hlavu ponecháme. Lanýže nakrájíme na tenká kolečka, která klademe za sebou po celé délce ryby. Tři sklenice nálevu scedíme přes síto, tekutinu zahřejeme v kastrolu a rozpustíme v ní želírovací prášek podle návodu uvedeného na sáčku. Uvedeme do varu, mícháme dřevěnou vařečkou a kastrol sejmeme z ohně. Jakmile želé začíná tuhnout, potřeme jím rybu pomocí pružné mašlovačky. Celý postup opakujeme 3 až 4 krát, po každém potření vyčkáme a rybu vložíme na chvíli do chladničky. Při potírání dáváme pozor, abychom neporušili řadu z lanýžových koleček. Rajčata seřízneme tak, aby vznikl široký klobouček, vydlabeme je a naplníme majonézou, do které jsme vmíchali nadrobno usekané krevety. Rajčata rozmístíme kolem lososa střídavě s citrony, které jsme ozdobně přepůlili do tvaru kalíšků.
Rada: Ryby musí být dobře vychlazená, aby se na ní želé udrželo. Rybu ponoříme do mírně vařícího nálevu, sejmeme z ohně, přiklopíme pokličkou a vyčkáme, dokud ryba zcela nevychladne. Losos bude dokonale vařený a neztratí šťavnatost. 
Obměna: Místo lososa můžeme použít mořského pstruha nebo hlavatku.

Doporučené nápoje: suché bílé víno, sekt, minerálka, pivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat