29. ledna 2010

Karbanátky na indický způsob

3 cibule., 2 papriky., 500 g mletého hovězího masa., 2 stroužky česneku., 3 PL rajčatového protlaku., 3 špetky kari., špetka kayenského pepře., 4 PL oleje., sůl., pepř.,
Maso vložíme do mísy, osolíme, opepříme a okořeníme kari a kayenským pepřem. Vše promícháme vidličkou, aby maso nasáklo kořením. Ručně tvoříme masové karbanátky. V kastrolu rozpálíme olej na prudkém ohni a karbanátky na něm z obou stran opečeme do zlatova. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenká kolečka. Omyjeme papriky, osušíme je a podélně uprostřed rozkrojíme. Zbavíme je jádřinců a nakrájíme na nudličky. Jakmile jsou karbanátky dozlatova osmažené, zmírníme oheň a přidáme tenká kolečka cibule a na nudličky nakrájené papriky. Společně pár minut dusíme. Mezitím v míse rozředíme rajčatový protlak s 2 dl teplé vody. Velmi mírně osolíme a přidáme lisovaný česnek. Směs vlijeme do kastrolu, v něž se dusí karbanátky a zelenina. Omáčku dusíme asi 15 minut bez pokličky. Podáváme horké. Jako přílohu podáváme bílou rýži.
Rada: Labužníci si do mletého masa vmíchají špetku zázvoru. Do masa můžeme přidat spolu s uvedeným kořením také bylinky, lisovaný česnek a cibuli. V tomto případě doporučujeme přidat 1 nebo 2 vejce nebo housku máčenou v mléce, aby se maso dobře spojovalo.
Obměna: Na tento pokrm se hodí jakýkoliv druh masa, ale musí být kvalitní: hovězí jehněčí. hovězí s jehněcím, telecí a vepřové nebo kuřecí.

Doporučené nápoje: Růžové víno, pivo, indický čaj, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat