26. ledna 2010

Krevety na zázvoru

4 sáčky loupaných krevet nebo 500 g malých růžových krevet., 2 větší rajčata., velká cibule., stroužek česneku., KL rajčatového protlaku., KL mletého zázvoru., špetka kayenského peře., 2 PL oleje., sůl., pepř., sojová omáčka., omáčka nuoc.mam.,
V kastrolu rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli. Mezitím namočíme rajčata na pár minut do vroucí vody a oloupeme je. Spařená oloupaná rajčata nasekáme na pyré. Pyré přidáme do kastrolu ke zpěněné cibuli. Mírně osolíme a na mírném ohni dusíme asi 10 minut. Podlijeme 1/2 sklenice vody, přidáme lisovaný česnek, lžičku rajčatového protlaku, lžičku mletého zázvoru a špetku kayenského pepře. Vše dobře promícháme a dusíme bez pokličky asi 10 minut. Krevety propláchneme, necháme okapat a přidáme do omáčky. Kastrol necháme ještě pár minut na ohni, aby krevety dobře nasákly omáčku. Obsah kastrolu přeložíme na hlubší servírovací mísu a ihned podáváme s dušenou rýži. Na prostřený stůl umístíme sojovou omáčku a omáčku nuoc-mam, aby si každý stolovník posloužil sám podle chuti.
Rada: Příloha - Do kastrolu s vroucí osolenou vodou vsypeme 300 g voňavé thajské rýže a vaříme 20 minut. Téměř po 15 minutách vaření přeložíme rýži do sítka a teplým kastrolem sítko přiklopíme. Rýže se takto dovaří v páře a zrnka zůstanou oddělená.
Obměna: Na stejný pokrm můžeme použít i větší krevety. Vaříme je 2 až 5 minut podle velikosti ve vroucí osolené vodě. Takto uvařené je vyloupeme.


Doporučené nápoje: Růžové víno nebo zelený čaj, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat