24. ledna 2010

Dušené telecí kotlety

2 telecí kotlety., 200 g žampionů nebo 4 malé cibulky.,  PL hladké mouky., 40 g másla., malá sklenka calvadosu., 2 PL smetany., sůl., pepř.,
Žampiony očistíme, opláchneme a necháme okapat. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Kotlety osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Máslo rozpustíme na pánvi a opečeme na něm telecí kotlety z každé strany. Opečené kotlety vyjmeme z pánve. Ve šťávě z opečených kotlet osmahneme cibule a žampiony. Kotlety vrátíme na pánev a dusíme 15 minut. Po 7 až 8 minutách dušení kotlety obrátíme. Vše zalijeme skleničkou calvadosu a flambujeme. Dušené telecí kotlety a žampiony klademe na nahřátou mísu. Pánev vrátíme na oheň a do šťávy přilijeme smetanu. Chvilku podusíme za stálého míchání dřevěnou vařečkou. Podle potřeby přikořeníme. Omáčku přelijeme maso a žampiony a ihned podáváme. 
Rada: Než přidáme cibuli k žampionům, ponoříme ji oloupanou do vroucí vody. Spařenou a okapanou ji poté přidáme k žampionům. Podáváme s brambory, těstovinami nebo přírodní rýži. Všechny jmenované přílohy se ke smetanové omáčce velmi dobře hodí.
Obměna: 1., Stejným způsobem můžeme připravit i telecí řízky. 2., Místo žampionů můžeme použít lišky.


Doporučené nápoje: Lehké červené víno nebo ovocné bílé víno, pivo, minerálka.



Žádné komentáře:

Okomentovat