26. ledna 2010

Borůvkové košíčky

3 vejce., 205 g moučkového cukru., 250 g polohrubé mouky., 150 g másla., 6 PL smetany., 250 g borůvek., likérová sklenice pálenky., špetka soli.,
Připravíme si pískové těsto. Do mísy vsypeme 125 g moučkového cukru, přidáme změklé máslo, celé vejce a špetku soli. Vše dobře mícháme, dokud hmota nezbělaví. Potom najednou přisypeme mouku. Promícháme vařečkou a zpracujeme ručně. Těsto se musí drolit a na dotek musí připomínat vlhký písek. Z těsta utvoříme bochánek a rozválíme ho . 6 malých formiček mírně vymažeme máslem a vyložíme těstem. Těsto upěchujeme a překryjeme alobalem, aby se kraje během pečení neohnuly. Dáme péct do středně vyhřáté trouby na 10 minut. Potom sejmeme alobal a v pečení pokračujeme dalších 5 minut. Připravíme si krém. V míse smícháme 6 PL smetany, dvě celá vejce a 80 g moučkového cukru. Ochutíme skleničkou likéru nebo pálenky. Na dno košíčků vlijeme připravený krém. Na krém nasypeme borůvky, které jsme předtím pečlivě omyli a osušili. Košíčky pečeme v mírně vyhřáté troubě čtvrt hodiny. Jakmile jsou upečené, necháme je vychladnout a po vychladnutí je vyjmeme z formiček.
Rada: Sezonou borůvek je červenec a září. tyto plody se většinou prodávají v malých vaničkách. Vybíráme dokonale černé plody, protože sytá černá barva je známkou zralosti. Mimo sezonu můžeme moučník připravit ze zmrazených borůvek. Košíčky můžeme plnit i brusinkami.


Doporučené nápoje: Čaj, káva, sladké nebo polosladké červené víno.

Žádné komentáře:

Okomentovat