28. ledna 2010

Zeleninový nákyp

300 g brokolice., 300 g květáku., 90 g másla., velká najemno usekaná cibule., 300 g žampionů., šťáva z 1/2 citronu., 1 1/2 PL kukuřičného škrobu nebo mouky., 2 vejce., sklenka mléka., 150 g strouhané chlebové střídky., 3 PL sekané petrželky., špetka strouhaného muškátového oříšku., tymián., sůl., pepř., 6 malých kyselých okurek.,
Brokolici a květák rozdělíme na růžičky, odstraníme košťál a tvrdé části. Zeleninu nakrájíme na malé kousky. Žampiony nakrájíme najemno. Na rozpuštěné máslo dáme najemno nakrájené žampiony, zakapeme je citronovou šťávou, přiklopíme pokličku a podusíme 5 minut. V jiném kastrolu ohřejeme mírně osolenou vodu. Jakmile začne vřít, vložíme do ní růžičky brokolice a květáku. Společně vaříme 10 minut. Strouhanou chlebovou střídku přelijeme polovinou sklenice mléka a necháme nabobtnat. Formu na srnčí hřbet vymažeme máslem. Máslem potřeme i pergamenový papír, který vložíme do formy. Jakmile jsou brokolice a květák uvařené,  necháme je okapat a pak obojí nahrubo rozmačkáme vidličkou. Na pánvi rozehřejeme zbytek másla a osmahneme na něm usekanou cibulku. Promícháme dřevěnou vařečkou, necháme pouze mírně zesklovatět a přidáme rozmačkaný květák a brokolici. Osmahneme na mírném ohni. Do pánve přidáme podušené žampiony. Kukuřičný škrob smícháme se zbylým studeným mlékem a směs vlijeme do pánve. Jemně promícháme, aby se suroviny spojily. Žloutky oddělíme od bílků. K žloutkům přidáme do velké mísy v mléce namočenou a odstředěnou strouhanku a ručně zpracujeme. Potom přidáme obsah pánve a promícháme. Ochutíme trochou drceného muškátového oříšku, tymiánem, osolíme opepříme, přidáme najemno nakrájené kyselé okurky a sekanou petrželku. Gril umístíme doprostřed trouby. Na mřížku položíme hluboký pekáč, který jsme naplnili vroucí vodou do výšky 2 až 3 cm. Troubu předehřejeme. Bílky osolíme a ušleháme na pevný sníh. Jemně ho vmícháme do zeleninové hmoty. Vymazanou formu naplníme směsí, kterou poté upěchujeme. Zakryjeme kusem alobalu a vložíme do vodní lázně. Ve vodní lázni pečeme v mírně troubě přibližně 1 hodinu. Po uplynutí předepsané doby formu vyjmeme, zatížíme prkénkem se závažím a necháme 10 minut zchladnout. Sejmeme prkénko a alobal, formu obrátíme na servírovací podnos, a aniž bychom ji snímali, uložíme do chladna. Formu sejmeme těsně před podáváním.

Doporučené nápoje: Červené nebo bílé stolní víno, pivo, minerálka. 

Žádné komentáře:

Okomentovat