30. ledna 2010

Nadívaná holoubata

3 holoubata., 50 g housky (chlebové střídky)., 1/2 sklenice mléka., 3 šalotky nebo mladé cibulky., 250 g žampionů., 100 g drůbežích jater., 2 žloutky., 90 g másla., 2 PL smetany., malá sklenice koňaku., petržel., koňak., sůl., pepř.,
Housku nebo chlebovou střídku namočíme do mléka. Oloupeme šalotky, omyjeme několik snítek petrželky a 2 až 3 lístky estragonu. Vše najemno nasekáme. Žampiony seřízneme, omyjeme a osušíme na kuchyňském papíře. Nasekáme je nadrobno. Na pánvi rozpustíme 40 g másla a osmahneme na něm drůbeží játra, která jsme mírně osolili a opepřili. Opékáme je asi 2 minuty, potom vyjmeme z pánve. Na vypečený tuk dáme osmahnout usekané žampiony, šalotky a bylinky. Opékáme 4 až 5 minut na mírném ohni a mícháme dřevěnou vařečkou. Drůbeží játra nasekáme, přeložíme do mísy a přidáme odstředěnou housku nebo chlebovou střídku, smetanu, koňak, žloutky a směs žampionů a bylinek z pánve. Míně osolíme, opepříme a vše zpracujeme dohromady. Holoubata naplníme touto nádivkou, zašijeme kuchyňskou nití a dáme je opéct do kastrolu na 50 g másla. Jakmile jsou holoubata opečená ze všech stran, přiklopíme je pokličkou a dusíme 3é až 35 minut.
Rada: Holoubata nesmějí být starší než 6 až 7 měsíců. Jejich váha se pohybuje od 200 do 500 g. Kvalitní holoubata mají kůži v podbřišku lehce růžovou a pružnou hrudní kost. Jako přílohu můžeme podávat hrášek na slanině. V kastrolu opečeme 10 malých cibulek a 125 g slaniny nakrájené na kostičky. Zalijeme sklenicí vody, vsypeme 750 g čerstvého nebo mraženého hrášku. Osolíme, opepříme a vaříme 15 minut.

Doporučené nápoje: Stolní bílé i červené víno, pivo, minerálka 

Žádné komentáře:

Okomentovat