27. ledna 2010

Norská omeleta

0,5 l mléka., 150 g moučkového cukru., 4 vaječné žloutky., KL vanilkového cukru., 100 g hladké mouky., 3 vejce., 75 g másla a oříšek na vymazání formy., jemná sůl., 4 vaječné bílky., 200 g cukru na posypání., dl rumu.,
Připravíme si zmrzlinu. Mléko svaříme s vanilkou. V míse ušleháme žloutky s cukrem (bílky si uložíme do chladna stranou, upotřebíme je na sníh). Jakmile jsme žloutky ušlehali s cukrem na světle žlutý pěnový krém, pomalu přiléváme teplé vanilkové mléko. Promícháme, dáme na plotnu a velmi pomalu vaříme za stálého míchání. Krém je hotový, jakmile se lepí na vařečku. Sejmeme krém z plotny a necháme ho vychladnout v misce se studenou vodou. Krém přilijeme do mělké formy o o rozměrech přibližně stejných, jako jsou rozměry formy na piškot, a uložíme do mrazáku na 2 hodiny. Připravíme si piškot. Rozklepneme vejce do mísy, přidáme špetku soli a cukr. Misku přemístíme do vodní lázně a směs šleháme elektrickým šlehačem, dokud neztrojnásobí objem. Předehřejeme troubu. Misku sejmeme z vodní lázně. Povrch těsta poprášíme moukou, přelijeme rozpuštěným máslem a dobře promícháme.Hladké těsto vlijeme do máslem vymazané široké formy. Dáme péct do trouby na 25 minut. Po vychladnutí vyklopíme z formy. Za studena rozmícháme 2 KL cukru na posypání (moučka, vanilkový cukr), trochu vody a polovinu dávky rumu. Piškot zalijeme takto připravenou šťávou. Vaječné bílky ušleháme na pevný sníh. Velkou lžíci cukru ponecháme na posypání a zbylý cukr vmícháme do sněhu z bílků. Od této chvíle je třeba postupovat velmi rychle. Zmrzlinu vyjmeme a položíme ji na piškot. Přeložíme na plech a vše obalíme sněhem. Uhladíme nožem a ozdobíme zdobítkem, které jsme naplnili zbylým sněhem . Posypeme zbylou lžící moučkového cukru a vložíme do trouby. Pod grilem necháme moučník 5 až 8 minut. Norskou omeletu ihned podáváme.
Obměna: Rum můžeme nahradit jiným alkoholem, třeba likérem nebo koňakem.


Doporučené nápoje: šampaňské, vinný střik, vermut, káva, čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat