29. ledna 2010

Hovězí maso po vlámsku

1 kg hovězího masa vhodného k dušení nakrájeného na plátky (roštěná, faleš, svíčková)., PL oleje., 5 velkých cibulí., 50 g másla., rovná PL mouky., 0,33 l piva., KL třitinového cukru nebo moučkového cukru., PL vinného octa., miska masového vývaru., svazek bylinek (oregano, bazalka, saturejka, rozmarýn, tymián)., sůl., pepř., 
Na pánvi rozpálíme olej. Na něm rychle opečeme plátky hovězího masa z obou stran. Vyjmeme je a odložíme stranou. Cibuli oloupeme a nakrájíme. V kastrolu rozpustíme máslo a na něm cibuli osmahneme. Zaprášíme moukou a rozmícháme. Přidáme třtinový nebo moučkový cukr a ocet. Znovu promícháme. Do kastrolu vložíme plátky hovězího masa. Zalijeme pivem a vývarem. Osolíme, opepříme a přidáme svazek bylinek., Kastrol přiklopíme a dusíme na velmi mírném ohni 2 hodiny, nebo můžeme kastrol s pokličkou vložit do předehřáté trouby, aby se maso propékalo rovnoměrně. Vyjmeme svazek bylinek. Podáváme v nahřáté míse.
Rada: Na servírovací míse můžeme maso ozdobit věncem z brambor vařených v páře a sypaných sekanou petrželkou.
Obměny: 1., Ve vinném octě můžeme namočit 80 g perníku. Omáčka bude mít jemnou chuť. Přidat můžeme rovněž 6é g kyselých okurek nakrájených na kolečka. 2., Přidáme estragon, petrželku a sekaný kerblík. Pokrm bude svěží. Použijeme aromatický olej, např. olivový, ořechový, z obilných klíčků, kukuřičný, palmový, sezamový, sójový a jiné.

Doporučené nápoje: Pivo, červené víno, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat