30. ledna 2010

Koroptev se zelím

2 koroptve., 100 g uzeného boku (slaniny)., zelí., 150 g žampionů., 2 mrkve., dl suchého bílého vína (nebo 1/2 sklenice)., 0,5 dl oleje., kostka drůbežího vývaru., 50 g másla., cibule., 2 stroužky česneku., PL rajčatového protlaku., snítka tymiánu., 5 bobulí jalovce., 2 bobkové lístky., snítka petržele.,
Koroptve pečlivě očistíme, oflambujeme a převážeme. v kastrolu na oleji a másle opečeme koroptve na mírném ohni, aby získaly zlatavou barvu. Pečeme je přibližně 30 minut. Mezitím oloupeme mrkve a cibuli nakrájíme je na kolečka. Do kastrolu přidáme cibuli a nakrájené mrkve, kousek slaniny nakrájený na kostičky, tymián, bobkový list, petrželku, žampiony nakrájené na čtvrtky a kuličky jalovce. Vše promícháme, přiklopíme a necháme dusit na mírném ohni. Zelí překrojíme na poloviny, pečlivě ho omyjeme, odstraníme košťál a dáme ho spařit na 10 minut do hrnce s mírně osolenou vodu. Jakmile je spařené, necháme ho okapat. propláchneme pod studenou vodou a dáme stranu. Do kastrolu přidáme lisovaný česnek, listy spařeného zelí, rajčatový protlak. Mírně osolíme a opepříme. přidáme drůbeží vývar připravený z 0,25 l vody a instantní kostky a ještě 3 minuty dusíme. Na servírovací mísu dušenou zeleninu, upečené koroptvičky a podáváme.
Rada: Koroptvičky je třeba důkladně opéct předtím, než k nim přidáme oblohu z cibulí, mrkví a slaniny.

Doporučené nápoje: Světlé pivo, stolní bílé víno, bílý vinný střik.     

Žádné komentáře:

Okomentovat