29. ledna 2010

Pomazánka ze sardelek a oliv

250 g černých oliv., 125 g sardelek (ančoviček)., PL pikantní hořčice., 100 g kaparů., 2 dl olivového oleje., citronová šťáva., pepř., sůl.,
Plátky sardelek opláchneme a odsolíme je vlažné vodě. Olivy vypeckuje, rozpůlíme a rozdrtíme. Rychlejší způsob  je použít mixér. Do směsi přidáme kapary, které rovněž rozmělníme na kašovitou hmotu., Plátky sardelek necháme okapat a rozmačkáme je. Přidáme hořčici a pomalu přiléváme olivový olej po vlase, jako bychom připravovali majonézu, a šleháme. Výsledkem je kašovitá směs tmavě hnědé barvy. Opepříme a ochutnáme. Podle potřeby přisolíme. Podáváme v míse s opečeným chlebem nebo jako pomazánku na pečivu.
Rada: Tato pomazánka je typickým provensálkým pokrmem a podává se hlavně na opečeném chlebu. Hodí se zejména i jako omáčka k čerstvě uvařeným  nebo klasickým těstovinám. Při šlehání můžeme do pomazánky přidat špetku listovaného česneku. Budeme-li pomazánku podávat k aperitivu, neopomeneme předložit několik celých sardelek zvlášť na tácku. Zvlášť v misce podáváme rovněž několik celých oliv. V každém případě je nutno se zásobit vychlazenými nápoji a kostkami ledu, protože tato pomazánka vyvolává žízeň.

Doporučené nápoje: Bílé nebo růžové víno, anýzový aperitív, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat