23. ledna 2010

Grilovaná parmice na fenyklu

parmice nebo jiná menší mořská ryba (cca 1 kg)., 1 kg srdíček fenyklu., 2 rajčata., cibule., 2 rajčata., cibule., stroužek česneku., PL rajčatového protlaku., PL oleje., tymián., bobkový list., šťáva z jednoho citronu., sůl., pepř.,
Fenykl očistíme, odstraníme povadlé a zažloutlé části. Fenykly omyjeme pod tekoucí vodou, rozpůlíme je a dáme vařit na 30 minut do vroucí osolené vody. Rajčata vložíme na několik minut do vroucí vody, aby se snáz loupala. Oloupeme je a nasekáme nahrubo. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Olej rozehřejeme v kastrolu a na něm osmahneme pyré z čerstvých rajčat a nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme prolisovaný česnek, okořeníme trochou tymiánu a bobkového listu. Osolíme, opepříme a dusíme několik minut bez pokličky. Parmici zbavíme šupin a vykucháme, omyjeme ji pod tekoucí vodou a vložíme do pekáče. Rybu uvnitř osolíme a opepříme. Jakmile se fenykly vařili 30 minut, dáme je okapat a rozmístíme okolo ryby. vše přelijeme omáčkou z rajčat, do níž jsme přidali rajčatový protlak rozpuštěný v 1/2 sklenice vody. Dáme péct do předehřáté trouby na 15 až 20 minut. Ke konci pečení ještě obsah pekáče mírně ogrilujeme, aby ryba a zelenina získaly zlatavou barvu. Ozdobíme kolečkem citronu a podáváme v nádobě, v níž jsme pokrm pekli.
Rada: Nemáme-li mořskou rybu, můžeme použít i rybu sladkovodní. Nejchutnější ryba z našich vod pro přípravu pokrmu podle tohoto receptu je štika.


Doporučené nápoje: Víno Tavel, minerálka, světlé pivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat