26. dubna 2010

Jahodovo-šlehačkový dort

rychlý piškotový korpus : 5 vajec, 100 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
náplň : 3 šlehačky, ztužovač do šlehačky, čerstvé jahody
kakaová poleva : 3 lžíce mléka, 70 g práškového cukru, 1 žloutek, 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku, 70 g tuku,
na ozdobení čerstvé jahody
Rychlý piškotový korpus : Z bílků ušleháme sníh, přisypeme cukr a ušleháme dohusta. Do sněhu lehce vmícháme žloutky, pak prosátou mouku. Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy, rozhrneme je tak, aby u okrajů bylo ve vyšší vrstvě. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí rozřízneme, promažeme ušlehanou šlehačkou a proložíme jahodami. Na povrchu potřeme zbytkem šlehačky. Ozdobíme omytými jahodami, u kterých ponecháme zelené stopky - položíme je dokola zelenými stopkami ven těsně vedle sebe, aby neprotekla poleva, kterou na závěr doprostřed nalijeme a necháme ztuhnout.
Poleva: Mléko, cukr, žloutek a kakaový prášek rozmícháme, postavíme na malý plamének a mícháme, až se suroviny spojí v hladkou omáčku a vaří mírným varem. Polevu sejmeme z plotýnky, přidáme tuk, dobře rozmícháme. Mírně teplou polevu nalijeme na dort do ohrádky z jahod. Necháme ztuhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat