30. dubna 2010

Jablečný dort s čokoladou

3 vejce, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka, soli, 80 g polohrubé mouky, 2 dl smetany ke šlehání, 50 g čokolády na vaření,
náplň : 1 kg jablek, 125 g cukru, 40 g vanilkového pudinku, 150 g másla

Žloutky s práškovým a vanilkovým cukrem utřeme do pěny a postupně přidáme 3 lžíce horké vody. Z bílku a špetky soli ušleháme tuhý sníh a střídavě s prosetou moukou šleháme postupně do žloutků. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené mastným papírem a upečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlý korpus rozřízneme, plát nebo pláty potřeme náplní a na několik hodin dáme do chladničky. Potom potřeme povrch a boky ušlehanou šlehačkou a posypeme strouhanou čokoládou. Náplň: Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle, promícháme s cukrem a několik minut dusíme. Podle potřeby podlijeme trochou vody. Potom přidáme pudinkový prášek rozmíchaný s 1,5 dl vody, nasekané máslo a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Vložíme do studené vody a trochu vychladíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat